laik pisze:Dlaczego całe szczęście?

laik pisze:Dlaczego całe szczęście?
A czy podwojony numer wykreślić w księdze inwentarzowej?Maria pisze:laik pisze: Ad.2 - co do podwójnego wpisu. Moja poprzedniczka, straszna bałaganiara, wpisała książkę do inwentarza, ale już jej nie opieczętowała (skleroza?) itd. Moja koleżanka, znalazłszy taką książkę na regale i myśląc, że jest niewpisana - wpisała ją jeszcze raz, ale później okazało się, że książka ma już numer, tyle że nie widnieje on w niej. W związku z tym koleżanka przekreśliła drugi wpis (nie wiem, czy dobrze zrobiła) i powstało takie nie wiadomo co, które nie wiemy, jak zaznaczyć na druku skontrum (może jako ubytek, który i tak idzie na makulaturę?). Mało tego, ta pani sklerotyczna, wpisując książki do księgi, przeoczyła (?!) dwa numery na końcu strony i została luka. Co z tym zrobić?, jeżeli książka jest wpisana w inwentarzu, to w książce uzupełnić właściwy numer i pieczątkę. Wykreśloną pozycję i dwa numery pominięte, należy opatrzyć stosowną uwagą i postawić parafę (na czerwono)w arkuszu skontrum zaznaczyć np B - błąd ( pominięty numer lub podwójny wpis) i pamiętać o uwzględnieniu takich błędów przy podawaniu ilości woluminów.
całe szczęścieAd.3 - skontrum było robione na arkuszach skontrowych.
W księdze inwentarzowej nie może być podwójny numer, tylko książka może być dwa razy wpisana oczywiście za każdym razem pod innym numerem. Z reguły wybiera się pierwszy wpis a drugi wykreśla się z adnotacją np " błędny wpis - książka wcześniej wpisana pod nr..........laik pisze: A czy podwojony numer wykreślić w księdze inwentarzowej?
Po skontrum komisja (3 osoby) sporządza protokoły, braków względnych, bezwzględnych i końcowy, każdy musi być podpisany przez wszystkich, jako bibliotekarz nie powinieneś być w komisji, ale ostatecznie możesz być, byle nie jej przewodniczącym. Protokoły braków, też podpisujesz jako bibliotekarz. Końcowy tylko komisja i dyrektor. Arkusze skontrowe są ark. pomocniczymi do kontroli i ich się nie podpisuje, zostają u Ciebie wraz kopiami protokołów,(czasami księgowość życzy sobie ark. skontrowe, nie wiedzieć po co).Oryginały protokołów do księgowości i kopie dla administracji.laik pisze:A jak to jest z podpisami? Kto powinien się podpisać, tzn. ile osób, i gdzie? (w arkuszach skontrum niewiele jest miejsca). Czy ja jako bibliotekarz mogę być w komisji? Jeśli nie, to i tak mam się podpisać? (dodam, że skontrum robiłem sam, tak jak chyba większość z was).
Jak powinien wyglądać protokół braków względnych i protokół końcowy?Maria pisze:Sporządzam protokół braków względnych, jako załącznik do protokołu końcowego komisji.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 14 gości