Monika876
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2013, 12:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 19 lis 2013, 13:43

My musimy za aktualizację zapłacić, bo kupilismy MOLa nie abonamentowo, tylko jako zakup jednorazowy. Szkoda,że brak aktualizacji wyłącza program z pracy.

bomila
Posty: 431
Rejestracja: wtorek 07 paź 2008, 12:03

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 19 lis 2013, 14:53

A to już jest bardzo nieładnie ze strony Vulcana! Bo za coś te (wcale niemałe) pieniądze zapłaciliśmy. I co, nagle nie jesteśmy właścicielami programu i nie możemy go używać? Dziwne...

Monika876
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2013, 12:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 19 lis 2013, 14:58

Dokładnie, a cena za aktualizacje wynosi połowe kwoty, jaką trzeba było zapłacić za sam program;)
Szkoda gadać. Generalnie właścicielem jesteśmy, używać możemy, ale tak nie do końca, skoro pobieranie opisów nie działa;)

bomila
Posty: 431
Rejestracja: wtorek 07 paź 2008, 12:03

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 22 lis 2013, 14:54

Jeśli chodzi o pobieranie opisów, to ewentualnie bym zrozumiała, że wyłączają dostęp. Aktualizacja nie jest opłacona, więc pobierać nie można. Ale że człowiek nie może korzystać z zakupionego oprogramowania bez aktualizacji, to mi się w głowie nie mieści. Przecież ja nie muszę sobie nowych wersji ściągać. Mogę pracować na tym, co mam. Opisy sobie sama robić. I kto mi w tym przeszkodzi?

Nike_1997
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 14:37

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 12:48

Ale jak tak można? Program kupiony, jest własnością szkoły, a tu taki kwiatek? Jestem naprawdę oburzona praktykami tej firmy. Przecież ma wbudowaną funkcję łączenia się z serwerem BN, więc jak uzasadnią niemożność połączenia?

asik
Posty: 41
Rejestracja: wtorek 13 maja 2008, 08:52

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 13:18

No nie do końca... To zależy od typu licencji, na jakiej firma oferuje swój program.
Na stronie Vulcana jest jasno napisane jaka licencja obowiązuje: http://www.vulcan.edu.pl/strona.php/181 ... wania.html

bibliotekareczka
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 05 gru 2006, 10:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 14:58

Czy to znaczy,że jeśli nie kupię aktualizacji, to nie będę mogła już nigdy pobierać opisów z BN?

Augustowianka
Posty: 234
Rejestracja: piątek 15 lut 2013, 14:19

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 15:16

bibliotekareczka pisze:Czy to znaczy,że jeśli nie kupię aktualizacji, to nie będę mogła już nigdy pobierać opisów z BN?


Tak, bo jak pisałam wcześniej w tym wątku, od 15 lipca 2013 r. dotychczasowy adres serwera opisów Biblioteki Narodowej (Z39.50) przestał działać, a nowy adres serwera jest uwzględniony w aktualizacji MOL-a z 24.06.2013 r..

Chmurka
Posty: 96
Rejestracja: sobota 22 sty 2011, 20:48

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 18:55

Mam wykupioną aktualizacje w abonamencie, ale nie mam service packa, który jest wymagany do tej instalacji. Informatyk się obiecał i tyle go widzieli. Tak czy siak Mol leży odłogiem. Może znacie prosty sposób na ściągnięcie tego service packa?! :cry:

halinah
Posty: 924
Rejestracja: poniedziałek 04 gru 2006, 13:23

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 22:20

Nie potrafię powiedzieć, jak to się robi. Jakiś czas temu dzwoniłam do Vulcana, po wielokrotnych przełączeniach udało mi się porozmawiać z Panem, który krok po kroku wyjaśnił, jak ściągnąć tę nową wersję.

bibliotekareczka
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 05 gru 2006, 10:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 25 lis 2013, 23:57

Augustowianka pisze:
bibliotekareczka pisze:Czy to znaczy,że jeśli nie kupię aktualizacji, to nie będę mogła już nigdy pobierać opisów z BN?


Tak, bo jak pisałam wcześniej w tym wątku, od 15 lipca 2013 r. dotychczasowy adres serwera opisów Biblioteki Narodowej (Z39.50) przestał działać, a nowy adres serwera jest uwzględniony w aktualizacji MOL-a z 24.06.2013 r..
Myślę,że powód braku połączenia z BN nie tkwi tylko w nowym adresie serwera, bo był on zmieniany w lipcu, a ja do początku listopada mogłam spokojnie pobierać opisy.

molika9
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 26 lis 2013, 12:20

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 26 lis 2013, 12:23

A czy ktoś wie czy i gdzie można wpisać w MOLu nowy adres IP Biblioteki Narodowej ? - bo jest on podany na stronie BN.

Monika876
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2013, 12:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 26 lis 2013, 13:26

Dzwoniłam do Vulcana oraz do producenta Mola, bo nie rozumiem, dlaczego skoro zapłaciliśmy za program, nie mamy mieć teraz funkcji ściągania opisów - bo to ta funkcja w dużej mierze wpłynęła na wybór MOLa (nie mówcie,że mogę sobie ręcznie wpisywać, bo skoro MOL ma funkcję ściągania opisów, to też za nią zapłaciliśmy - i co, brak aktualizacji nagle wyraźnie zubaża program?) Logika odpowiedzi jest dosyć pokrętna, ale zmierza w jednym kierunku - my musimy zarabiać. Chamski chwyt poniżej pasa.

Nike_1997
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 14:37

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 26 lis 2013, 13:43

Ja też dzwoniłam, jakis facet powiedział, że jestem pierwsza, która kwestionuje nazywanie zmiany adresu IP BN poprawką, wymagającą aktualizacji.
Szanowne koleżanki, jeśli jesteście w podobnej sytuacji, dzwońcie do nich (tylko dwa przekierowania są na jakieś wewn.numery), nie mogę przeboleć faktu, że tak nas urządzili, rozumiałabym, gdyby chodziło o jakieś ulepszenia, usprawnienia programu, wtedy ok. trzeba płacić, ale to, że BN zmienił adres IP nie upoważniania vulcana do pobierania opłaty!

Monika876
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2013, 12:32

Re: Mol nie pobera opisów z BN

wtorek 26 lis 2013, 14:23

Dokładnie1 Może się jakos zbierzemy i zaatakujemy zbiorczo? Powinni udostępnić poprawkę za darmo.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości