Maria
Posty: 3330
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

Re: Mol nie pobera opisów z BN

środa 05 lut 2014, 10:21

Zamiast imienia i nazwiska wpisujesz dana klasę

Augustowianka
Posty: 234
Rejestracja: piątek 15 lut 2013, 14:19

Re: Mol nie pobera opisów z BN

środa 12 lut 2014, 13:39

Biblus pisze:Są wyniki :D - pozytywne.
Zrobiłem jak doradzono w Vulcanie i wszystko działa jak należy. Nawet opisy z BN pobiera :wink:. Jeżeli więc macie jeszcze jakieś problemy, to powyżej jest ściąga.
Pozdrawiam
Dziękuję za ściągę! Wszystko działa.
Biblus pisze: I to by było tyle z mojej radości . Opisy co prawda pobiera, ale za to nie ma podręcznika w Pomocy (zawsze był). Wyświetla się komunikat "Brak pliku podręcznika! Upewnij się, że program został prawidłowo zainstalowany".
Też tak macie?
Nie, u mnie podręcznik jest nadal.

Dorota79
Posty: 548
Rejestracja: czwartek 28 lut 2013, 09:42

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 14 lut 2014, 10:09

Powiedzcie mi, czy czasopisma też wprowadziliście do Mola?

Augustowianka
Posty: 234
Rejestracja: piątek 15 lut 2013, 14:19

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 14 lut 2014, 14:10

Ja wprowadzałam tylko egzemplarze czasopism przyjęte po zainstalowaniu MOL-a. Retrospektywnego opracowania nie robiłam. Na wszelki wypadek podaję jak to zrobić: Gromadzenie - Akcesja czasopism.

Dorota79
Posty: 548
Rejestracja: czwartek 28 lut 2013, 09:42

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 14 lut 2014, 14:13

A może wprowadzać tylko wtedy, kiedy np. ktoś chce wypożyczyć?

Małgosia
Posty: 168
Rejestracja: wtorek 18 kwie 2006, 11:34

Re: Mol nie pobera opisów z BN

sobota 15 lut 2014, 09:57

Ja wpisałam te, które są wypożyczane: National Geographic, Młody Technik, ostatnie roczniki Victora, oczywiście B w Szk.Pozostałe wykorzystuję na lekcjach, jeśli ktoś się skusi - b.rzadko, to wpisuję.

Maria
Posty: 3330
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

Re: Mol nie pobera opisów z BN

sobota 15 lut 2014, 16:28

Ja wpisałam wszystkie tytuły, bo prowadzę akcesję czasopism w MOL-u, więc jakby nie mam wyjścia :).

Iwona66
Posty: 48
Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23

Re: Mol nie pobera opisów z BN

czwartek 24 sty 2019, 10:04

Wątek stary, ale problem pojawił się u mnie teraz. Pytanie: czy w ostatnich tygodniach pobieraliście opisy z BN? W Vulcanie mówią, że to problem bazy danych w BN. Coś długo to trwa... Proszę o informację czy też macie z tym problem...

sylv
Posty: 178
Rejestracja: czwartek 25 sie 2016, 14:18

Re: Mol nie pobera opisów z BN

czwartek 24 sty 2019, 14:46

Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)

Iwona66
Posty: 48
Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 25 sty 2019, 09:48

Nie wiem jak to robić - mam jeszcze MOL-a Optivum - jest tu taka opcja?

Rokfor
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 05 maja 2015, 14:08

Re: Mol nie pobera opisów z BN

piątek 25 sty 2019, 10:13

Biblioteka Narodowa zmieniła adres serwera. Nowe dane są tutaj:
https://www.bn.org.pl/aktualnosci/3639- ... 39.50.html

W zależności od posiadanego programu trzeba albo zmienić adres w Ustawieniach, albo pobrać aktualizację od producenta.

Iwona66
Posty: 48
Rejestracja: piątek 10 paź 2008, 10:23

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 28 sty 2019, 10:43

sylv pisze:Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)
Jak to zrobić w MOL Optivum?

Kuba
Posty: 34
Rejestracja: czwartek 08 sty 2015, 12:34

Re: Mol nie pobera opisów z BN

poniedziałek 28 sty 2019, 16:22

Iwona66 pisze:
sylv pisze:Tak, wszystkie systemy biblioteczne mają z tym problem ostatnio. Ale da się pobierać opisy przez Karo (zapis na dysku) - odrobinę dłużej trwa, ale idzie całkiem sprawnie :)
Jak to zrobić w MOL Optivum?
W programie oraz w Strefie Klienta MOL-a i VULCAN-a jest dostępny podręcznik. Na stronie 78 jest opisany proces importu opisów.

W skrócie trzeba wejść w: Inne / Import / Import danych w formacie ISO 2709 i tam załączyć pobrany plik, np. z KARO.

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 14 gości