JN

czwartek 31 sie 2006, 10:44

Po co ta dyskusja ? Skoro komputery pracują w domenie załóżcie swoje konta. Ja tak zrobiłem i dzięki temu użytkownicy mają dostęp do tych zasobów, które wydają mi się za właściwe

Maria
Posty: 3341
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

czwartek 31 sie 2006, 16:25

Mam wrażenie, że moje pracują w grupie roboczej i co dalej ?

KaJu
Posty: 240
Rejestracja: czwartek 25 maja 2006, 21:01

czwartek 31 sie 2006, 17:52

JN pisze:Po co ta dyskusja ? Skoro komputery pracują w domenie załóżcie swoje konta. Ja tak zrobiłem i dzięki temu użytkownicy mają dostęp do tych zasobów, które wydają mi się za właściwe
Jeżeli to takie proste, czy mógłbyś opisać krok po kroku, w jaki sposób udostępnić wybrane zasoby? Próbowałam założyć nowe konta, mam do wyboru: konto administratora lub konto z ograniczeniami. Utworzyły się automatycznie, ale żadne mi nie odpowiada. Jak się modyfikuje te ograniczenia?
POZDR:) Kaja

Anna

czwartek 31 sie 2006, 18:57

Jeśli to takie proste to opisz jak to zrobić. Myślę,że dyskusja jest dlatego, że wiele z nas ma niewielką wiedzę informatyczną a oczekuje sie od nas Bóg wie czego. Tak jak pisałam, mój informatyk nie uznał problemu za prosty. Utworzył nowe konto ale miało zbyt wielkie uprawnienia. Może on sie nie zna ale ja tym bardziej.

Gabrysia

piątek 01 wrz 2006, 13:20

też właśnie zrobiłam nowe konto... Ale nie wiem jak zablokować w nim dostęp do panelu sterowania - jak to zrobić?

Gość

piątek 01 wrz 2006, 15:33

Internet powinien być na wszystkich kontach. U mnie tak jest. Byłam przy instalacji. Facet miał problem, bo moje centrum jest podłączone do pracowni komp., ale po kilku telefonach dał sobie radę. Jak może nie być internetu, skoro to sprawdza się w teście odbioru? Kto odbierał centrum? Kwestię nagrywania na dyskietkę - w protokole odbioru był, że jeżeli zapisze się na pulpicie plik (na kontach czytelnika) to administrator to może wydrukować (to było chyba w Documents i settings) - sorry piszę z pamięci. Można też tak zrobić - jeżeli chce coś wydrukować - niech prześle plik poczta do siebie, odbierze w domu i u siebie wydrukuje....

Tara
Posty: 206
Rejestracja: wtorek 25 kwie 2006, 17:54
Kontakt: Strona WWW

piątek 01 wrz 2006, 17:32

Przepraszam bardzo Gościu, ale ja jako nauczyciel bibliotekarz naprawdę mam dużo innej pracy i nie wyobrażam sobie, żebym każdemu uczniowi, który coś zapisze na pulpicie, drukować z konta administratora. Poza tym zakładam, że z komputerów w bibliotece będą korzstać głównie uczniowie, którzy albo nie mają komputera w domu (choć to już rzadkość) albo nie mają internetu w domu (a to juz częściej). Więc nie mogę zakładać wariantów, że uczeń sobie prześle, odbierze, wydrukuje w domu.

Pozdrawiam
Tara

Gość

piątek 01 wrz 2006, 20:11

Akurat drukowanie jest możliwe na poziomie C, nie można jednak przenieść dokumentu na dyskietkę ani z dyskietki - ale nieważne. Zgadzam się z Tarą; konto musi być przystosowane, a podstawowe operacje łatwo dostępne. Do Warszawy przez Szczecin... nie satysfakcjonuje mnie. Nie mam zamiaru za każdym razem wylogowywać czytelnika, wchodzić na inne konto, żeby komuś przenosić pliki.

W ostateczności jedno z kont bibliotekarza przeznaczę dla czytelników, ale wtedy by mieli dostęp do panelu sterowania

Maria
Posty: 3341
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

piątek 01 wrz 2006, 22:21

To chore jest przecież, żebym każdemu miała drukować , skanować nagrywać i kopiować, nawet wtedy gdyby był piaty komp dla mnie. Bedę biegac między kompami i sie logowac na zmianę z wylogowywaniem. Oj zdenerwowałam się mówiąc delikatnie.
Nie było mnie przy odbiorze i instalacji - niestety, był dyr. On nic nie wie, dał mi tel. do serwisu, ale to serwis od zakładania kompów i ewentualnych awarii, a nie od szkolenia administratora sieci - to oni ( administratorzy - informatycy)winni sie na tym znać i wszystko ustawić - boję się , że jak zadzwonię do serwisu( jak każe mi mój dyr.) to mnie tak powitają i dalej będę "ciemna". A wszystko przez to , że u nas nie ma administratora sieci :(

KaJu
Posty: 240
Rejestracja: czwartek 25 maja 2006, 21:01

sobota 02 wrz 2006, 12:49

Przy odbiorze instalacji nic byś nie poradziła, wszystkim wgrywają standardowo. Ja byłam, i co z tego? Zaczęłam sprawdzać te konta dopiero, jak wyszli... potem na drugi dzień, na trzeci - i tak jeszcze wszystkiego nie wypróbowałam.

Ustawienia kont powinna umieć zmieniać osoba, którą dyrektor szkoły zobowiązał się wysłać na kurs PD "Przygotowanie do pełnienia funkcji administratora szkolnej pracowni internetowej".

Po zakończeniu kształcenia uczestnik będzie przygotowany do
pełnienia zadań administratora w zakresie:
-zarządzania kontami użytkowników,
-projektowania dostępu do zasobów,
-przyłączania dodatkowych zasobów,
-wykonywania czynności związanych z przygotowaniem środowiskabezpiecznej pracy użytkowników sieci komputerowej (np. ochrony antywirusowej, tworzenia awaryjnych dysków naprawczych),
-określania przyczyn niesprawności sprzętu i oprogramowania,
-instalowania i utrzymania w sprawności sprzętu i oprogramowania, znajdującego się na wyposażeniu szkolnej pracowni internetowej,
-konfigurowania protokołów sieciowych, serwera DHCP, serwera DNS,ustalania tras przesyłania pakietów w sieci (mechanizm routingu)
stosowania rozwiązań umożliwiających obniżenie kosztów połączeń internetowych (m.in. serwer PROXY),
-wykonywania czynności związanych z blokowaniem dostępu do wybranych stron WWW,
-konfigurowania i administrowania serwerami: WWW, FTP, pocztowym, baz danych (dotyczy kursu PD).

No nie wiem, czy poradziłabym sobie, to jest kurs dla informatyków, a ten dla bibliotekarzy (OCM) nic nam nie daje.[b][/b]
Ostatnio zmieniony niedziela 03 wrz 2006, 15:48 przez KaJu, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDR:) Kaja

Maria
Posty: 3341
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

niedziela 03 wrz 2006, 01:24

Kaju, ale miałam nadzieję, że jak bedą to podpytam pogadam , może czegoś sie dowiem, ale widze, że jak piszesz nici z tego.
Oczywiście wiem, co nalezy do zadań administratora, problem w tym, że go NIE MA w naszej szkole, dlatego liczę na pomoc może znajdzie sie bibliotekarz - informatyk i administrator w jednym :)
A kurs OCM nic nam nie daje, przynajmniej w rozwiązaniu problemów o których tu mówimy.

KaJu
Posty: 240
Rejestracja: czwartek 25 maja 2006, 21:01

niedziela 03 wrz 2006, 16:05

Ja dopiero teraz wiem, o co chciałabym ich zapytać - wtedy było za dużo naraz, nie miałam pojęcia, jakie problemy napotkam. Na szczęście zdążyłam się dowiedzieć, jak instalować mimo programu blokującego i jak dostać się na konto administratora, którego nie ma w menu. Pokazali mi, jak działa skaner - ale i tak nie zapamiętałam, doszłam do tego później. W ogóle to byli sympatyczni, nie mogę powiedzieć.

U mnie też nie ma osoby przeszkolonej; liczę na mojego syna. :wink:
POZDR:) Kaja

Tara
Posty: 206
Rejestracja: wtorek 25 kwie 2006, 17:54
Kontakt: Strona WWW

niedziela 03 wrz 2006, 18:16

KaJu! Jeśli możesz podzielić się swoją wiedzą na temat instalowania czegoś, aby ominąć blokadę, to byłabym bardzo wdzięczna, bo też zauwazyłam,że nie bardzo mogę coś zainstalować, oczywiście na koncie administratora.
Oczywiście, chodzi wyłącznie o legalne programy bepłatne, któłre bardzo by się na tych komputerach przyadały.

Pozdrawiam
Tara

Tara
Posty: 206
Rejestracja: wtorek 25 kwie 2006, 17:54
Kontakt: Strona WWW

niedziela 03 wrz 2006, 18:27

To jeszcze raz ja. Przepraszam za błędy literowe w poprzednim poście, ale zauważyłam, że na hasło ICIM i problemy z tym wiązane reaguję zbyt emocjonalnie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Moj informatyk zapytał mnie, czy ja coś wiem temat tego, czy na płytce z Windowsem znajduje sie obraz dysku. Bo jeżeli nie, to w sytuacji, kiedy trzeba będzie przeinstalowac system ( a on twierdzi, że będzie to trzeba zobić bardzo szybko, jak tylko młodzież się rozezna w tym wszystkim, że na pewno coś się sypnie albo złapiemy jakiegoś wirusa) i wtedy jeżeli nie ma tegu obrazu dysku, to przy reunstalacji te wszytkie konta "diabli węzmą".

Oczywiście, sam nie ma czasu tego sprawdzić, a ja tak naprawdę nie bardzo wiem, jak to zrobić. Może komuś obiło się coś w tej kwestii ?

Pozdrawiam
Tara

KaJu
Posty: 240
Rejestracja: czwartek 25 maja 2006, 21:01

niedziela 03 wrz 2006, 19:41

Trochę mnie dziwi pytanie tak postawione przez informatyka… Oczywiście ma rację, że prędzej czy później coś się sypnie i obraz będzie potrzebny, aby odtworzyć wyjściowe ustawienia systemu w sposób prosty i bezbłędny. Obraz dysku jest zapisem indywidualnych ustawień wszystkich używanych przez Ciebie programów, odpowiednio zmodyfikowanych do Twoich potrzeb, więc jak może znajdować się na firmowej płycie Windows???
Przykładowo: instalujesz Windowsa, ustawiasz np. konta, instalujesz Office; dostosowujesz go do swoich potrzeb, dodajesz wszystkie potrzebne programy i wtedy zanim zaczniesz cokolwiek działać, dobrze jest zapisać to wszystko na jednej płycie DVD. No i jeżeli zachodzi potrzeba przeinstalowania, nie musisz od nowa wgrywać każdego programu oddzielnie, tylko bierzesz tę jedną płytę i gotowe. Ja już mam taki obraz, choć oczywiście nie wykonałam go sama. :wink: To jest pierwsza rzecz, jaką powinno się zrobić, więc niech twój informatyk się nie pyta, tylko bierze do roboty; to jego działka. No chyba, że panowie instalujący pracownię, taką płytę wam zostawili - oni się tylko obrazem posługuję, przecież nie będą w każdej szkole ustawiali tych kont od nowa.

Tara, po prostu sprawdź, czy masz jakąś płytę poza firmowymi. Jeśli tłumaczę rzeczy oczywiste, to przepraszam, ale może komuś się przyda. :D

Co do blokady, to wystarczy wyłączyć opcję w jednym z programów (skrót mam na pulpicie), ale nie pamiętam, jak się nazywa, sprawdzę w szkole.
POZDR:) Kaja

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 10 gości