dorotah
Posty: 13
Rejestracja: środa 06 wrz 2006, 14:43

ICIM - udostepnianie stacji dyskietek

środa 06 wrz 2006, 15:40

Udało mi się udostępnić stację dyskietek.
Najpierw kilka słów opisu. ICIM otrzymałam w listopadzie 2005 roku. Komputery nie są połączone z serwerem z SBS-em, działają niezależnie. Z poziomów a i b nie korzystam. Na jednym komputerze korzystam z jednego użytkownika na poziomie c (oczywiście oprócz administratora i jednego konta bibliotekarza). Na poziomie c jest możliwość zapisywania dokumentów w Moich dokumentach i na Pulpicie. Można także kopiować pliki na płytę CD przez zwykłe przeciąganie (nie korzystając z progamu Nero). Ale przenoszenie danych przez dyskietkę też jest użyteczne.
Oto schemat działania:
1. Szukamy pliku Restrict.hta- musimy być zalogowani jako administrator lub bibliotekarz
c:/Program Files/ Microsoft Shared Computer Toolkit/Restrict.hta
2. Wybieramy odpowiedniego użytkownika - klikamy w przycisk Select a Profiles i wybieramy np. czytelnik01c
3. Wybieramy jakie dyski mają być widoczne dla tego użytkownika - klikamy w przycisk Select Drivers to Restrict i przerzucamy za pomocą strzałki dysk A z listy Restricted do listy Listed
4. Zatwierdzamy OK
5. Przelogowujemy się na czytelnika01c, aby sprawdzić zmiany.

fiori
Posty: 1025
Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Kontakt: Strona WWW

środa 06 wrz 2006, 16:01

A to dobre wieści. Ale na razie chyba nie dla mnie.
U mnie na poziomie bibliotekarza nie ma ikonki "moj kopmputer" = nie moge wejsc ani do dysku C ani do cd ani do dyskietki, więc raczej nie moge niczego przeciągać. Moze jest to gdzies schowane, a ja nie potrafie tego odkopac?? Czy u Ciebie od początku było to na wierzchu? Na wszystkich poziomach? Moze to kwestia niełączenia komputerow w siec?
Dzwoniłam dzisiaj do firmy, ktora nam zakładła icim, ale nikt nie potrafi odpowiedziec na moje pytania. Założyli , działa a w szczegółach nie są zorientowani. Szkolny informatyk nigdy sie z taką siecią nie spotkał, więc póki co oprócz tego błogosławionego forum nie mam znikąd pomocy.

dorotah
Posty: 13
Rejestracja: środa 06 wrz 2006, 14:43

środa 06 wrz 2006, 16:12

Co to znaczy "nie połączone w sieć"? Przecież w zestawie jest urządzenie które łączy te cztery komputery i urządzenie wielofunkcyjne. Co najwyżej nic nie widać, bo nic nie jest udostępnione. U mnie bibliotekarz jest kontem administracyjnym. Były chyba ukryte niektóre fodery, ale zaznaczyłam opcję pokaż ukryte pliki i foldery i wszystko widzę.
Co Ci się pokazuje jak przyciśniesz Menu Start?

fiori
Posty: 1025
Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Kontakt: Strona WWW

środa 06 wrz 2006, 18:37

Chyba zle zrozumialam zdanie "komputery nie są połączone z serwerem z SBS-em, działają niezależnie". Sorry!! Mniejsza z tym :lol:
U mnie wszystko jest jak najbardziej w sieci. Nie pamietam co mi wychodzi po wcisnieciu Menu start- jutro sprawdze. Do konta administratora dostalam sie poprzez klikniecie alt+ctrl+del w czasie logowania (przeczytalam o tym na forum i działa). Widocznie ktos, kto zakładał Ci siec pomyślał o tym, aby dac ci dostep do konta administratora. U mnie tak nie było, choc w instrukcji hasło przeciez jest.
Jutro bede probowac dalej :?
Dzieki i pozdrawiam!

Maria
Posty: 3341
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

środa 06 wrz 2006, 18:41

Fiori komputery są z pewnoscia w sieci, tylko tego nie widzisz. Wejdź w start programy i zobacz co jest. Na bibliotekarzu musi byc skaner, drukarka, program do nagrywania no i office, encyklopedia itp. Sprawdź na innym kompie , bo ja własnie na jednym z 4 nie miałam żadnego programu ani urzadzenia zainstalowanego - zapomnieli - dzis zgłaszałam ten problem. Na pozostałych jest wszystko OK.

fiori
Posty: 1025
Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Kontakt: Strona WWW

środa 06 wrz 2006, 18:59

Maria - rozumiem :) Myslalam, ze to dorotah nie ma komputerow w sieci :/ Ale nie drążmy juz tego, bo mi wstyd.
Chodzi mi o to, ze na poziomie "bibliotekarz" nie wiem jak "zobaczyc" dysk C, cd i dyskietke. Tak ma byc? Chce miec na pulipicie ikonke "moj komputer", zebym mogla np. sprawdzic ilosc miejsca na dysku C, włączyc jakis program na cd, czy wydrukowac tekst z dyskietki. Jezeli to kwestia polecenia "pokaz ukryte ikony", to przepraszam za zamieszanie. Jutro to sprawdze. Myslalam, ze jak nasz szkolny informatyk na to nie wpadł, to nie mam sie co wymądrzac.

ciula
Posty: 136
Rejestracja: środa 26 kwie 2006, 20:45

czwartek 07 wrz 2006, 08:18

U mnie oczywiście nie ma Microsoft Shared Computers. Ale już się przyzwyczaiłam, że u mnie nie ma tego, co jest u innych. Nie mogę odblokować stacji dyskietek, nie mogę zmienić ustawień kont, nic nie mogę zrobić! :x

Mam tego dość. Chyba zostawię tak, jak jest i niech uczniowie się męczą, bo nie mam już siły! :cry:

dorotah
Posty: 13
Rejestracja: środa 06 wrz 2006, 14:43

czwartek 07 wrz 2006, 08:28

A Program Files widzisz? Jesteś zalogowana jako bibliotekarz czy administrator?

BEn

piątek 08 wrz 2006, 08:42

Pracownia z zamysłu miała nie mięc ikonki mój komputer na pulpicie.
Żeby eksplorować mój komputer wystarczy prawym przyciskiem na start dać i potem eksploruj
Lub w jakimkolwiek okienku z paskiem adresu wpisać odpowiedni dysk,stację dyskietek,cdorm
np c: lub a:

Jeśli na komputerze działa internet tzn. że jest w sieci.

Jestem nauczycielem i montowałem takie pracownie na wakacjach.
Jak ktoś ma jakiś problem pytać

Pozdrawiam

fiori
Posty: 1025
Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Kontakt: Strona WWW

piątek 08 wrz 2006, 09:17

Dzieki BEn:* Juz otworzyłam dyskietki :)
Teraz widze, ze cala ta siec nie jest taka straszna. Straszne jest niedoinformowanie opiekunow, ale przeciez to nie nasza wina...
Mam pytanie.
Zainstalowałam programy z poziomu bibliotekarza i chciałabym, aby były widoczne na poziomie c dla czytelnika. Jak to zrobic?

ciula
Posty: 136
Rejestracja: środa 26 kwie 2006, 20:45

piątek 08 wrz 2006, 09:24

Dorotah, jestem zalogowana jako administrator, widzę Program Files, ale nie ma u mnie Microsoft Shared (zapomniałam co dalej). Tak samo jak nnie ma User Restructions, gdzie podobno można pozdejmować część zabezpieczeń.

fiori
Posty: 1025
Rejestracja: wtorek 05 wrz 2006, 18:48
Kontakt: Strona WWW

piątek 08 wrz 2006, 09:38

Instalacje zrobiłam oczywiście z poziomu administratora - sorry za pomyłke :oops:

Zielona

piątek 08 wrz 2006, 10:12

BEn, czy raz usunięte konto można w prosty sposób odzyskać / utworzyć nowe z takimi samymi ustawieniami, by na poziomie administratora można było w User Restructions zmieniać profil? Bo nowo utworzone przeze mnie konta tam są niewidoczne.

Gość

poniedziałek 11 wrz 2006, 08:30

Zeby były widoczne najprostsza rzecz jaka mi przychopdzi do głowy to dodać po prostu linka/skrót do pulpitu usera c i sprawdzić.
( na pulpicie admina powinien byc katalog/skrót pulpity użytkowników
Ale to chyba zbyt proste - sprawdze i dam znac.

Co do usunięcia użytkownika i przywrócenia go też sprawdzę
Bo powiem szczerze że usunąłęm wszystkie poziomy 1 i b zostawiłem tylko na swoich komputerach 1 usera na poziomc 1 bibliotekarza i admina

bkozak
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 11 wrz 2006, 08:32

poniedziałek 11 wrz 2006, 09:14

To wyżej to ode mnie
Zarejestrowałem się mozna też pisac na PW
"Doświadczenie to coś co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś."
Prawo Murphy-iego

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości