Iwtek
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 09:22

Błąd w Molu

poniedziałek 06 cze 2011, 10:58

Mam problem z kreatorem podłaczenia do bazy, nie chce się połączyć z bazą. Jest błąd w konfguracji i pojawia się informacja "wystąpił systemowy błąd przy podłączeniu do serwera". Pomocy!!

Maria
Posty: 3336
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

poniedziałek 06 cze 2011, 11:42

Masz nowy komp czy po formacie? Po podaniu hasła powinno wszystko zadziałać.

Iwtek
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 09:22

środa 08 cze 2011, 11:24

Włącza się tylko kreator podlączenia do bazy nie ma żadnego hasła. Komputer jest nowy. A gdzie to hasło ma być?

Maria
Posty: 3336
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

środa 08 cze 2011, 11:48

jezeli nowy komputer to nie moze sie połączyc z bazą bo jej w nim nie ma, dlatego musisz utworzyć nową bazę, po kolei krok po kroku, podejrzewam, że w pewnym momencie trzeba bedzie podac hasło...

Iwtek
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 09:22

środa 08 cze 2011, 11:58

Bazę mam w archiwum mola tylko nie wiem jak ją pobrać.

Maria
Posty: 3336
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

czwartek 09 cze 2011, 11:13

Oj, coś się nie rozumiemy. Zrozumiałam, ze masz nowy komputer na którym zainstalowałaś MOL-a i usiłujesz go otworzyć, w takim wypadku pojawia sie kreator podłączenia do bazy, która jest na serwerze MOL-a, a nie w archiwum. Dlatego tworzysz najpierw bazę i kiedy ja utworzysz bedziesz mogła wejść do MOL-a i odtworzyć swoje archiwum.

Iwtek
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 09:22

piątek 10 cze 2011, 11:31

Już wiem załapałam o co chodzi. Wielkie dzięki za pomoc :D

Biblus
Posty: 125
Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26

środa 18 sty 2012, 10:58

Chciałbym odświeżyć temat...
Właśnie podliczam statystykę do sprawozdania za I semestr i stwierdziłem, że Mol źle podlicza statystykę okresową, a konkretnie trzecią kolumnę - pozycje poszczególnych klas - podaje np. miejsce trzecie klasie, która ma wypożyczone 65 książek, a miejsce czwarte klasie, która wypożyczyła 70 książek.
Czy macie podobną sytuację?
Również w obecnej wersji brak jest możliwości przenoszenia poszczególnych egzemplarzy między opisami.
Czy należy to zgłosić do Vulcana?

Gość

środa 18 sty 2012, 14:54

MOl przy oznaczaniu pozycji bierze pod uwage średnią wypozyczeń na czytelnika danej klasy.

Biblus
Posty: 125
Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26

środa 18 sty 2012, 15:41

Moim skromnym zdaniem to brakuje w takim razie jeszcze rubryki zliczającej pozycje danej klasy wg ilości przeczytanych książek (w sprawozdaniach zawsze podaję właśnie tą liczbę).
A co z klawiszem "przenieś", który kiedyś był, a teraz go nie ma?

Maria
Posty: 3336
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

czwartek 19 sty 2012, 10:31

Biblus pisze:Moim skromnym zdaniem to brakuje w takim razie jeszcze rubryki zliczającej pozycje danej klasy wg ilości przeczytanych książek (w sprawozdaniach zawsze podaję właśnie tą liczbę).
A co z klawiszem "przenieś", który kiedyś był, a teraz go nie ma?
Takie zliczenie dla poszczególnych klas masz jeżeli wejdziesz w statystykę/całość/ wybierasz S I /i juz masz ilości i średnie dla klas.
Nie ma opcji Przenies dot. egzemplarzy miedzy opisami, mam nadzieje, że w nowej wersji będzie bo juz to zgłaszałam do MOL-a

Biblus
Posty: 125
Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26

czwartek 19 sty 2012, 15:02

Cóż Mario, nie do końca o to chodziło. Tam są wyliczenia ilościowe dla poszczególnych oddziałów, a nie dla poszczególnych klas. W statystyce okresowej program rzeczywiście wylicza pozycję na podstawie średniej, a nie na podstawie ilości, więc jeżeli chcę wyróżnić klasę, która wypożyczyła najwięcej książek to muszę patrzeć nie na pozycję lecz na sumę. Myślę, że tak jak jest teraz w MOL-u jest logiczniej, bo program wylicza w przeliczeniu na czytelnika w danej klasie.
Dzięki za zaangażowanie - myślę, że mój temat można zamknąć 8)

Maria
Posty: 3336
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

czwartek 19 sty 2012, 18:35

Hmmm. to dziwne ja mam na oddziały i na klasy zależy co wybiorę, ilość i % przeliczenie. :?

Biblus
Posty: 125
Rejestracja: piątek 30 kwie 2010, 09:26

piątek 20 sty 2012, 09:15

Ups...
Rzeczywiście, przecież tam jest lista rozwijalna :oops: Rzadko z tego korzystałem i nie zwróciłem uwagi :?
Dzięki i "sorki" za zamieszanie

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 8 gości