Aktualizacja forum Biblioteki w Szkole. Więcej informacji
basiag
Posty: 11
Rejestracja: wtorek 11 wrz 2007, 12:04

Aktywowanie systemu Windows

wtorek 11 wrz 2007, 12:08

Po ostatnie naprawie, kazano mi zrobić aktywowanie systemu Windows. Nie wiem jak. Proszę o instrukcje.

Simon. Wsparcie ICIM
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Kontakt: Strona WWW

czwartek 13 wrz 2007, 23:28

Czy system da sie normalnie uruchomic i pracowac na nim?
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.

basiag
Posty: 11
Rejestracja: wtorek 11 wrz 2007, 12:04

Aktywowanie systemu Windows

wtorek 18 wrz 2007, 09:00

System nie da się uruchomić. Po włączeniu pojawią się na pulpicie ikony do zalogowania się na wybranym poziomie. i to wszystko. Wyskakuje informacja: "Zanim będzie można wykonać logowanie ta kopia systemu Windows musi być aktywowana w firmie Microsoft". I tyle. Co dalej, nie mam pojęcia. Proszę mi pomóc.

tatsu
Posty: 87
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 12:54

wtorek 18 wrz 2007, 10:08

By aktywować System, musiałam zadzwonić pod nr telefonu, jaki dostałam od swojego dyrektora. Po wybraniu numeru, zostałam połączona z automatem, który w jasny i przejrzysty sposób pokierował aktywacją, pozostawiając mi naciskanie odpowiednich klawiszy z cyframi na telefonie. Po tej swoistej "rozmowie" otrzymałam kody, które wklepałam w komputery.
Może też o to chodzi?

basiag
Posty: 11
Rejestracja: wtorek 11 wrz 2007, 12:04

Aktywacja systemu Windows

wtorek 18 wrz 2007, 11:46

To ciekawee co piszesz?!
Co to za numer, czy możesz mi go podać ?

tatsu
Posty: 87
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 12:54

wtorek 18 wrz 2007, 12:43

Numer był podany w papierach, które były dołączone do dokumentacji MCI. Jak znajdę, to podam. Robiłam to ponad rok temu, więc wiele szczegółów nie pamiętam.

basiag
Posty: 11
Rejestracja: wtorek 11 wrz 2007, 12:04

Aktywacja systemu Windows

środa 19 wrz 2007, 13:30

To był dobry trop, ten numer. Już sobie poradziłam, dziękuję bardzo.
Weszłam na administratora i tam znalazłam numer i dalsze krokipostępowania. Jeszcze raz dzięki.
Do wszystkiego muszę dochodzić sama, informatycy nic nie wiedzą a są po kursie na adminstratora i studiach podyplomowych.
Teraz niestety nie moge uruchomić internetu na tym samym komputerze. Napisało mi że istnieje konflikt jakiegoś adresu IP. Skąd mam wiedziec jaki ten komputer ma adres IP i gdzie go szukać? Może ktoś napisze chociaż jaedno zdanie które naprowadzi mnie na trop. Do informatyka nie idę bo znowu powie że nie wie. Czekam na informację.

tatsu
Posty: 87
Rejestracja: wtorek 11 kwie 2006, 12:54

środa 19 wrz 2007, 13:38

Cieszę się, że się udało zaktywować system.
W kwestii Internetu już nie potrafię pomóc.
Na tej stronie jest porada, jak sprawdzić własne, ale wewnętrzne IP:
http://www.poradykomputerowe.pl/porady_ ... ws-60.html
A na tej można zobaczyć swoje IP zewnętrzne:
http://www.mojeip.ovh.org/

Komputery włączone do jednej sieci mają to samo IP zewnętrzne i może to właśnie być powodem problemów z połączeniem internetowym. Ale to są tylko moje domysły. Doprawdy, za mało wiem, by coś radzić tak na 100%. Może powyższe adresy coś pomogą...

Simon. Wsparcie ICIM
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek 25 wrz 2006, 15:01
Kontakt: Strona WWW

czwartek 04 paź 2007, 09:39

Jezeli przed naprawa (np. wymiana plyty glownej) komputer mial dostep do internetu, to znaczy, ze mial przypisany adres IP (recznie lub automatycznie)
Co za tym idzie, nie trzeba nigdzie dzwonic, tylko postepowac wg wskazowek pojawiajacych sie na ekranie.
Gdy wyswietli sie monit o koniecznosci aktywacji, nalezy twierdzaco odpowiedziec na pytanie "Czy chcesz teraz dokonac aktywacji systemu".
Nastepnie wybieramy opcje aktywacji via internet
Kolejny krok, to wybor opcji "Dokonaj TYLKO aktywacji systemu"
Nie zaznaczamy opcji Aktywacja i Rejesteracja
Komputer polaczy sie z serwerem microsoftu, automatycznie sprawdzi nr seryjny windows i jesli wyswietlony na ekranie numer seryjny nie bedzie sie zgadzal z tym umieszczonym na naklejce na obudowie komputera, nalezy wprowadzic go ZAMIAST kombinacji liter i cyfr w poszczegolnych polach.
Nastepnie ponawiamy aktywacje i komputer bez problemu powinien zalogowac uzytkownika na okreslone konto.
Pozdrawiam
Szymon "Simon" Przybyszewski, Wsparcie software'owe dla ICIM - MEN Wszelkie zgłoszenia wysyłamy faksem na numer podany w gwarancji.

ŁSLhacker

Odp.: problem z IP

poniedziałek 18 lut 2008, 17:23

Konflikt adresu IP? Jeśli tak, trzeba po prosty wejść we właściwości połączenia (klikając prawym przyciakiem na ikonce internetu - dwa monitory i globus - na pasku zadań i wybierając z menu opcję Centrum sieci i udostępniania), kliknąć Zarządzaj połączeniami sieciowymi, kliknąć na ikonę połączenia prawym przyciskiem i wybrać Właściwości. Potem Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4), Właściwości, Użyj następująceego adresu IP i wpisywać w pola kolejno następujące wartości:

Adres IP = patrz dalej
Maska podsieci = 255.255.255.0
Brama domyślna = zapytaj informatyka o adres IP routera i wpisz go tu
Teraz wróćmy do Adresu IP. Wpisz ten sam adres co w polu Brama domyślna ALE BEZ CYFR PO OSTATNIEJ KROPCE. W tym momencie po ostatniej kropce dopisz jakąś wartość nie powodującą konfliktów, np. 48

Preferowany serwer DNS = 194.204.152.34
Alternatywny serwer DNS = puste
Klikamy Zaawansowane i wchodzimy w zakładkę WINS. ustawiamy opcję Wyłącz system NetBIOS przez TCP\IP. Klikamy OK aż do zamknięcia wszystkich okien. Tyle filozofii.

Wróć do „ICIM - Internetowe centra informacji multimedialnej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości