Aktualizacja forum Biblioteki w Szkole. Więcej informacji
Gość

ICIM - edycja 2007

środa 16 sty 2008, 23:08

Witam
W 2006 roku dostałam 4 komputerki z XP, które już rozgryzłam i jakoś daję sobie radę. Teraz otrzymałam jeszcze cztery ... i tu mam problem, są śliczne i mają Vistę. Jeszcze sobie spokojnie stoją ale dzieciaki już chcą korzystać. Nie mam antwirusa i w tej edycji nie ma WDP więc zastanawiam się w jaki sposób i czy wogóle jest chroniony dysk. Proszę, odezwijcie się szczęśliwcy z Vistą - edycja 2007. :(

Gość

Vista w ICIM

czwartek 17 sty 2008, 16:26

Witam, od tygodnia "użytkuję" komputery z Vistą. Zainstalowałam Arca Vira, gdyż mamy licencję na wszystkie komputery w szkole. Instalator mówił, że musi być jakiś antywirus - może być np. AVG ściągnięty z sieci.
Już namieszałam - zmieniłam hasło administratora, chciałabym również zmienić hasła czytelników, gdyż jest komunikat, że wygasają za dwa dni. Niestety nie potrafię, ani z konta adm, ani instalatora - komunikat - nie masz uprawnień. Może ktoś wie jak to zrobić :?

zoja
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 16:40
Kontakt: Strona WWW

cenzor na viście

czwartek 17 sty 2008, 16:41

Mam zainstalowaną vistę na jednym komputerze jako drugi system, bo firma umieściła na wszystkich czterech XP pomimo licencji na vistę. podobno nie wszystkie programy dobrze "chodzą' pod Vistą. Mam do Was pytanie jak działa u was pod Vistą Cenzor, mam kłopoty z zablokowaniem stron. Zaktualizowałam program wg instrukcji i nie chce zadziałać. Pozdrawiam Zoja
Zoja

Nowy (admin)

Re: Vista w ICIM

czwartek 17 sty 2008, 23:02

Anonymous pisze:Witam, od tygodnia "użytkuję" komputery z Vistą. Zainstalowałam Arca Vira, gdyż mamy licencję na wszystkie komputery w szkole. Instalator mówił, że musi być jakiś antywirus - może być np. AVG ściągnięty z sieci.
Już namieszałam - zmieniłam hasło administratora, chciałabym również zmienić hasła czytelników, gdyż jest komunikat, że wygasają za dwa dni. Niestety nie potrafię, ani z konta adm, ani instalatora - komunikat - nie masz uprawnień. Może ktoś wie jak to zrobić :?
Też otrzymałem takie kompy i zmieniałem hasło z poziomu instalatora, tak podpowiedzieli instalatorzy. Na razie wgryzam sie w Vistę ale nie bardzo mi się podoba. Nie ma WDP ale wyłączone są niektóre opcje. Jak coś otkryjecie to podpowiedzcie. Pozdrawiam Janusz :?

Maria
Posty: 3328
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

piątek 18 sty 2008, 09:37

Ja również mam Vistę, haseł nie zmieniałam, nie widzę sensu( całą dokumentację i wszelkie "dobro inwentarza" jest u mnie. Loginy i hasła dla użytkowników umieściłam na kompach, a admina znam tylko ja.
Jeszcze nie rozgryzłam Visty i zabezpieczeń. Zainstalowałam na wszystkich AVG , na razie wszystko OK.
Mam tez ICIM 2006 tam tez nie było WDP, ale inny rodzaj zabezpieczeń podejrzewam, że takie są na Viście - niestety mój poziom znajomości informatyki jest żaden dlatego nie potrafie wyjaśnic co i jak. Pytałam instalatorów, ale oni nie byli chętni do udzielania informacji, zasłaniając się tym, że oni tylko instalują, a kompy były już skonfigurowane wcześniej gdzieś tam. Nie rozumiem dlaczego nie można było dołożyć jednej płytki z obrazem dysku - o ile mniej byłoby problemów. Też poszukuję obrazu dysku do ICIM 2006 i liczę na pomoc w rozgryzaniu Visty :)

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

piątek 18 sty 2008, 16:33

Obraz dysku na jednej płycie się nie zmieści. Instalowali mi jakies dwa tygodnie temu z edycji 2007 z Vistą i mam obraz mieszczący się na 2 płytkach DVD i 1 CD. Z edycji 2006 z XP też mam obraz chyba na 2 płytkach DVD

Aqa
Posty: 2274
Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46

niedziela 20 sty 2008, 19:55

Też dostalam Vistę z edycją 2007. Mimo, że coś tam wiem z informatyki to nie jestem zachwycona. Strasznie na razie wszystko pokombinowane. Jedna zmiana pociąga za sobą ruinę wszystkich modyfikacji. To też dopóki sama nie przejdę wszystkiego wszędzie w tym, nie udostępnię. Co logiczne. Nie ma antywira- co mnie dziwi, przy takim wypasie, żeby nie było antywirusa? Jutro będę jeszcze raz czytać wszystkie dokumenty. Ech. A instalatorzy, Mario, chociaż sympatyczni- nie mieli zamiaru poświecać czasu na nic co nie było konieczne- "pani sobie przeczyta w papierach" usłyszałam. "Papiery" ściągnęlam i wydrukowałam ze strony wykonawcy. Ja udzielam wszelkich informacji jak mnie kto pyta i usiłuję sie zorientowac czy mnie zrozumiano, ale inni się nie fatygują.

sortom
Posty: 2
Rejestracja: środa 13 lut 2008, 11:52

środa 13 lut 2008, 12:05

Na komputerach z Vistą jest IPat agent, który przy włączonym trybie kasuje wszystko co dowolny czytelnik robił, przywraca stan systemu do stanu pierwotnego (dziewiczego). U mnie chodzą komputery bez antywirusa i cały czas bezproblemowo.

kasias
Posty: 1
Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 19:51

IPat agent

czwartek 14 lut 2008, 20:15

No właśnie, po restrcie komputera "znikają" wszystkie zapisane pliki. Dzięki panu Sortom już wiem kto za to jest odpowiedzialny! Czy inni użytkownicy ICIM edycja 2007 też mają taki problem? Nic o tym nie piszecie. Co z instalacją dodatkowego oprogramowania? Jeśli restart przywraca system do stanu pierwotnego, to instalacja też jest chyba niemożliwa. Jak wyłączyć agenta i czy jest to wskazane (na stronie naszych instalatorów pisze żeby go absolutnie nie wyłączać). Proszę o pomoc!

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

Re: IPat agent

czwartek 14 lut 2008, 21:59

kasias pisze:No właśnie, po restrcie komputera "znikają" wszystkie zapisane pliki. Dzięki panu Sortom już wiem kto za to jest odpowiedzialny! Czy inni użytkownicy ICIM edycja 2007 też mają taki problem? Nic o tym nie piszecie. Co z instalacją dodatkowego oprogramowania? Jeśli restart przywraca system do stanu pierwotnego, to instalacja też jest chyba niemożliwa. Jak wyłączyć agenta i czy jest to wskazane (na stronie naszych instalatorów pisze żeby go absolutnie nie wyłączać). Proszę o pomoc!
Oryginalnie nie miałem zainstalowanego Intel IPAT-a w ICIM 2007. Dysk był podzielony na dwie partycje i aplikacja z INTEL IPAT-em jest u mnie na partycji D i jak na razie nie instalowałem tego narzędzia ale do rzeczy :lol:
W przypadku gdy firma zainstalowała jednak Intel IPAT-a w ICIM 2007 to jest możliwość by wprowadzane zmiany zachować na kompach. Gdy narzędzie to jest włączone to zawsze po restarcie kompa przywraca oryginalne ustawienia. Jest to niewygodne ponieważ wyrzuca wszystkie aktualizacje, które komp pobrał, dorzucone nowe pliki czy nowe aplikacje, lecz jest na to rada i można to zachować. Polecam przeczytanie poniższych linków, ktore otwierają się w formacie PDF. Jest tam opis narzędzia Intel IPAT, który wiele wyjaśni.

http://www.aram.com.pl/cms,Projekty,Wdr ... wania+iPAT

http://www.aram.com.pl/cms,Projekty,Wdr ... lacji+iPAT

goga
Posty: 3
Rejestracja: sobota 16 lut 2008, 18:06

problemy z zachowaniem folderów

poniedziałek 18 lut 2008, 11:28

Witam! W grudniu 2007 roku dostałam centrum multimedialne z vistą. Do tej pory nie miałam nic z nią wspolnego. okazało się, że mam problem z zachowaniem wiadomości, które zapiszę a po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera już ich nie ma. Czytałam informację zapisane przez WAS i widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Nie bardzo wiem co to jest Intel IPAT i gdzie go szukać. Nie udało mi się wejść w linki pdane na ten temat. :)
pozdrawiam goga

Maria
Posty: 3328
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

poniedziałek 18 lut 2008, 13:06

Aby odczytać w/w linki musisz mieć program Acrobat Reader( do ściągnięcia z Netu)

zip20

poniedziałek 18 lut 2008, 16:01

Ja zrobiłem harakiri i postawiłem viste od podstaw z ograniczeniami GPO, wykonałem obraz i skopiowałem na kolejne 3 kompy.

Mam tak jak w pracowni komputerowej użytkownik nie może zmienić tapety. nie może edytować paska zadań i menu start. Panel sterowania jedna ikona do dźwięku. no ogólnie nic nie zepsuje. Zablokowana strona startowa i wiele innych rzeczy. zobaczymy jak się spisze :wink:

Wrzuciłem również pasek boczny wisty.
Jedyny plus visty to taki ze każde konto można skonfigurować z osobna ( ograniczenia ) lub grupowo czego w xp wykonać sie nie dało.

goga
Posty: 3
Rejestracja: sobota 16 lut 2008, 18:06

problemy z zachowaniem folderów

czwartek 06 mar 2008, 15:47

Witam! Chciałam podzielić się informacją w sprawie „znikających” zapisanych folderów (temat: problemy z zachowaniem folderów, dotyczy otrzymanych komputerów w grudniu 2007r.- oprogramowanie vista) Z radością mogę przekazać jak sobie poradzić z tym problemem. Resetujemy komputer i wciskamy pulsacyjnie F3, od góry po lewej stronie wpisujemy hasło administratora, enter, ENABLE zmieniamy na DISABLE, enter, F10, enter. Problem zniknie i nareszcie po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera wszystko co wcześniej zapisaliśmy zostaje w pamięci. 8) 8)
pozdrawiam goga

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

czwartek 06 mar 2008, 19:32

goga.. parę postów wyżej o tym samym już było pisane :-) no ale zrobiłaś to w pigułce :-)

Wróć do „ICIM - Internetowe centra informacji multimedialnej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość