Aktualizacja forum Biblioteki w Szkole. Więcej informacji
Bodzia

dzialalność ICIM

wtorek 12 lut 2008, 12:12

Zaczynam działalność ICIM. Proszę o porady jak to wszystko prawidłowo zorganizować? Jestem sama w bibliotece. Co zapisywać w zeszycie? Czy ICIM tylko w określonych godzinach, bo przecież muszę też wypożyczać. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam!

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

Re: dzialalność ICIM

wtorek 12 lut 2008, 17:09

Kwestie techniczne dotyczące obsługi ICIM (utworzenie obrazu dysku, zabezpieczenie kompa programem antywirusowym, program zabezpieczający przed niepożądanymi treściami, odpowiednie skonfigurowanie systemu) są w innych wątkach i powinnaś tam zajrzeć i na pewno poprosić dyrektora by informatyk szkolny zajrzał do ICIM i podpowiedział co i jak by jak najmniej było awarii i innych niespodzianek ze strony kompów. Natomiast ze spraw technicznych z samym korzystaniem z ICIM to u mnie jest tak.

Loginy i hasła dla użytkowników są naklejone na monitorze co bardzo ułatwia pracę gdzyż nie trzeba samemu logować uczniów a robią to sami. Na kompach jest naklejony numer 1, 2, 3, 4 ... Uczeń przychodząc do ICIM mówi z czego chce korzystać i do czego mu to jest potrzebne, wpisuje do zeszytu: nazwisko i imię, datę, godzinę oraz numer komputera oraz z czego zamierza korzystać (Internet, Edytory tekstów, Encyklopedia czy inny program wgrany na kompa, Gry dydaktyczne: wesoła szkoła i inne, które sobie zainstalowaliscie) i się sam loguje. Wpuszczamy ich tylko na poziom C bo te niższe A i B są bezsensowne i nie korzystamy z nich zupełnie. Na poziomie C ma i tak ograniczenia i niczego nie powninen popsuć. Warto zmienić również hasło administratora bo tradycyjna "drabinka" :lol: jest łatwa do zgadnięcia dla co zdolniejszego ucznia lub kombinatora-hackera szkolnego :-)

Dla maluchów dobrze jest porobić czytelne skróty na pulpicie by co chwilkę nie słyszeć: "prosę Pani a gdzie jest..., a gdzie włączyć..., a jak coś tam..." :-)

Warto ustawić jako stronę startową stronę www szkoły albo jeszcze lepiej stronę www biblioteki o ile taka jest a nie jakieś wyszukiwarki czy portale bo to tego i tak sobie dotrą a trzeba promować własna szkołe i to co się w niej dzieje

Warto w przeglądarce stworzyć i pogrupować odpowienio Ulubione by łatwiej można było odszukać najczęściej wykorzystywane strony z różnymi grami edukacyjnymi. Stron jest wiele i warto je miec pod ręką w Ulubionych bo dzieciakom szybko się nudzą a im większy wybór tym częściej zaglądac będą.

Gdy chce korzystać ze swojej dyskietki czy innego nośnika najpierw winien sprawdzić go czy nie ma na nim wirusów zainstalowanym na kompie jakimś antywirusem. Może korzystać z drukarki, skanera ale tylko w obecności bibliotekarza. Po zakończeniu pracy dobrze żeby uczeń wylogował się i wyłączył komputer włacznie z wyłaczeniem monitora z funkcji stand-by. To też ułatwia pracę by nie trzeba było samemu na koniec pracy latac i wyłaczać wszystko samemu. A nowe kompy mają wbudowany system "usypiania" kompa i dysku twardego jeśli długo się z niego nie korzysta i tylko dioda na klawiaturze sygnalizuje, że dalej jest włączony a "wybudzanie ze snu" tez trwa chwilkę by nastepnie wyłaczyć kompa. Często również nastepnego dnia jesli sie włącza zasilanie pracowni potrafia wylatywac bezpieczniki jeśli są czułe a monitory były zostawione w pozycji stand-by

ICIM winno być czynne 30 godz. tygodniowo co nie jest łatwe jeśli jest tylko jeden bibliotekarz bo musi sie dzielic na normalna pracę biblioteczną i obsługę ICIM dlatego warto ułatwić sobie pracę wprowadzając podobne jak wyżej zasady korzystania z ICIM no i powiesić w widocznym miejscu krótki i zwięzły regulamin ICIM bo kto będzie czytał wielopunktowe elaboraty.

Jak na gorąco to tyle mi się nasuwa, resztę pewnie zaraz podpowiedzą Ci koleżanki z forum :-)


Aqa
Posty: 2274
Rejestracja: niedziela 26 sie 2007, 19:46

wtorek 12 lut 2008, 22:45

Bardzo wyczerpująca informacja Jacko. Nie napisałaś, jaką masz wersję ICIM. Poprzednia była tak montowana jak pisze Jacko. Obecna edycja jest inna, na szczęście :wink: . Nie ma poziomów, jest Vista, jest Office 2007, więc najnowszy. Wgrany program Opiekun ucznia. Ja jestem z tego bardzo zadowolona. Wersja poziomów delikatnie mówiąc... nie podobała mi się. Opiekun jest prostym programem, można codziennie przejrzeć w czym buszowali uczniowie, dodać do blokowanych strony, które uznasz za zagrozenie /sekty, przemoc, narkotyki itp opcje/. Obawiałam się Visty, bo słyszałam wiele negatywnych uwag- albo mamy wyjątkowe szczęście, albo przesadzone były negatywy. Mam nowe ICIM miesiąc i działa bez zarzutu. Wszystkie programy dostaliśmy już wgrane. W tym Atlasy, encyklopedie. Fajne graficznie. Nie było antywirusa. To, co jest w wyposażeniu, to tylko tzw. programy antyszpiegowskie, które powinny działać razem z antywirusem /defendery/. Wgrałam na wszystkie antywirus- szkoła musi mieć licencje. Wprawdzie nie jest komercyjna, ale tez nie home. Niestety.
Ja też jestem jedna, mam stare i nowe centrum na raz. Nie ograniczam dostępności i jakoś żyję. Czyli- otwarte cały czas jak jestem. Nie powiem, ze jest latwo. Regulamin jest podstawą, podpisany pzrez szefa /stworzyłam w oparciu o analizę innych z neta/, podpieram się nieraz odsyłajac do regulaminu.

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

środa 13 lut 2008, 00:00

Aqa pisze:Obecna edycja jest inna, na szczęście :wink: . Nie ma poziomów, jest Vista, jest Office 2007, więc najnowszy. Wgrany program Opiekun ucznia. Ja jestem z tego bardzo zadowolona. Wersja poziomów delikatnie mówiąc... nie podobała mi się. .... Nie było antywirusa. .
Mam 16 kompów w ICIM 8 z edycji 2006 i 8 z edycji 2007 + jeden dodatkowy komp bardziej dla nauczycieli z kolorowa drukarką.. to dopiero jest młyn jak wpadnie czereda :-)

ICIM na Viscie też ma poziomy Aqa. Jest poziom administratora, bibliotekarza i czytelnika przynajmniej u mnie a dostałem na początku stycznia. I o ile pamiętam powinien być antywirus Arca Vir z roczną licencją choć nie instalowali go od razu.. Ja akurat mam licencję mks-a na wszystkie kompy w szkole i jego zainstalowałem. Sprawdze jutro czy był Arca vir bo chcemy przeinstalować wszystkie kompy od nowa by jeszcze prościej było dziewczynom w bibliotece i jak najmniej musiały się nabiegać za duperelami choć i tak roboty będzie przy tylu kompach.

Maria
Posty: 3328
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

środa 13 lut 2008, 09:38

U mnie podobnie jak u Jacko, takie same poziomy, bez antywira - zainstalowałam bezpłatny AVG. Mam pytanie do Jacko - czy można w Waszym ICIM ( nowe) zmienic strone startową i czy można przeinstalować kompy bez ryzyka utraty licencji.

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

środa 13 lut 2008, 13:57

Maria pisze:U mnie podobnie jak u Jacko, takie same poziomy, bez antywira - zainstalowałam bezpłatny AVG. Mam pytanie do Jacko - czy można w Waszym ICIM ( nowe) zmienic strone startową i czy można przeinstalować kompy bez ryzyka utraty licencji.
Faktycznie w ICIM z Vistą nie ma żadnego antyvira.
Co do zmiany strony startowej to na poziomie adninistratora po uruchomieniu przeglądarki w Ocjech internetowych można bez problemu zmienic stronę startową, natomiast jest problem by to samo zrobić na koncie czytelnika bo po restarcie wraca do pierwotnych ustawień i jeszcze nie wiem jak to zmienić.
Jesli chodzi o przeinstalowanie to licencji się nie straci ale pewnie chodziło Ci o gwarancję. Poczytaj sobie tekst zbiorczej gwarancji, który winien być w dokumentacji. Nigdzie nie jest napisane, że robic tego nie można a jedynie gwarancji nie podlega sytuacja gdy cos padnie w przypadku uszkodzenia przez wirusy i pewnie umyslnego zniszczenia.

Maria
Posty: 3328
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

środa 13 lut 2008, 14:11

Oczywiście , że chodziło mi o gwarancję - przepraszam :oops: , dziękuje za odpowiedź, u mnie z poziomu admina nie można niestety zmienić strony startowej, ale mogę instalować programy bez problemu na kontach oczywiście jako admin. Po restarcie jest wszystko jest OK. Ale skoro piszesz, ze u Ciebie po restarcie wszystko wraca do stanu wyjściowego to może masz ustawionego IPat agent - a, o którym dowiedziałam się z postu poniżej i poczytałam sobie trochę.

Jacko
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 18 mar 2007, 18:43

środa 13 lut 2008, 14:18

jeszcze IPat agent nie rozgryzłem :-). Napisałem maila do firmy instalującej z paroma sprawami i zobaczymy co mi odpowiedzą.

dodane
Dostałem informację z firmy instalującej, że reinstalacja systemu nie powoduje utraty gwarancji. Dysk jest chroniony zainstalowanym program intel IPAT, ale nie był on włączany przy instalacji a i jakoś nie mogę go znaleźć w systemie.

Wróć do „ICIM - Internetowe centra informacji multimedialnej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości