Bodzia

drukarka

piątek 05 cze 2009, 16:20

Na administratorze drukarka jest nieaktywna. Co zrobić?

Lodzia

niedziela 07 cze 2009, 07:27

U mnie tak samo. Co robić?

xandre
Posty: 629
Rejestracja: piątek 02 cze 2006, 11:16

poniedziałek 08 cze 2009, 10:32

To jakaś plaga? bo u mnie też :(

frezja

poniedziałek 08 cze 2009, 12:47

U mnie też z żadnego poziomu, mimo zgodności IP drukarki. Informatyk dochodzi już dwa miesiące i ciągle nie ma czasu.

agatka77
Posty: 105
Rejestracja: środa 01 sie 2007, 20:02

poniedziałek 08 cze 2009, 13:35

u mnie na 4 komputery tylko z jednego mozna drukować odkąd mam ICIM
Człowiek stworzony jest na to, by szukał prawdy, a nie by ją posiadać.

Bodzia

drukarka

poniedziałek 08 cze 2009, 19:33

Kochani! czy dostaniemy jakieś wskazówki odnośnie tego tematu. Może wsparcie odpowie! czekamy z niecierpliwoscią. pozdrowienia.

Maria
Posty: 3330
Rejestracja: środa 12 kwie 2006, 08:55
Kontakt: Strona WWW

poniedziałek 08 cze 2009, 21:20

Nie wiem jakie macie urządzenia u mnie poskutkowało takie oto rozwiązanie:
dot urządz. wielofunk. HP LaserJet 3052. - odblokowanie drukowania.
Sprawdzić ustawienia IP w drukarce( zapisać) ew. wydrukować - konfigurację sieci.
W miejscu gdzie są USTAWIENIA SIECI, poszukać RESET i nacisnąć OK trzymać przycisk tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się przynajmniej połowa ( lub więcej) znaczków >>>>>>>>, dalej ustawiamy - wpisujemy adres IP na nowo i powinno drukować. Prawidłowy reset poznajemy po komunikacie w okienku " INICJOWANIE MAGAZYNU TRWAŁEGO.

Mam nadzieję, że uda się przywrócić drukowanie, powodzenia Smile.

ŁSLhacker
Posty: 3
Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 18:04
Kontakt: Strona WWW

środa 15 lip 2009, 19:28

Po co tak kombinować?

Najczęściej dzieje się tak przy konflikcie IP w sieci lokalnej. Wówczas ani jedna, ani druga maszyna z tym samym IP pakietów otrzymywać nie może....

Jak poznać taką sytuację?
Odpowiedź jest prosta - na drukarce wchodzimy w Menu -> Raporty -> Konfig. sieci i odbieramy wydruk. Jeśli w polu Status mamy wpis Wykryto zduplikowany adres IP, to wszystko jasne....

Rozwiązanie problemu raz na zawsze:
  • Pierwszą czynnością, jaką robimy, to sprawdzamy podsieć prywatną, czyli pulę adresów, do której należy drukarka. Z wydruku odczytujemy więc wszystkie liczby przed ostatnią kropką, na przykład dla adresu:

    Kod: Zaznacz cały

    10.0.0.82
    będzie to:

    Kod: Zaznacz cały

    10.0.0
    I podobnie.
  • Następnie upewniamy się, ile mniej więcej komputerów i urządzeń peryferyjnych (koncentratorów zarządzanych, routerów, serwerów usług terminalowych, dysków NAS, itp...) jest w danym budynku. Do liczby tej dodajmy 4 (limit pewności).
  • Otrzymujemy adres IP o wzorze:

    Kod: Zaznacz cały

    podsieć.otrzymana liczba (słownie: podsieć(kropka)otrzymana liczba)
    Pingujemy go z poziomu polecenia Uruchom (Logo Windows + R) komendą:

    Kod: Zaznacz cały

    ping -t otrzymany_adres_IP
    Jeśli przejdzie 20 napisów jak ten:
    Upłynął limit czasu żądania.
    wciskamy Ctrl+C i przystępujemy do dalszych prac. Jeśli zaś będą jakieś odpowiedzi, po wciśnięciu Ctrl+C odejmujemy 1 od liczby z ostatniej rubryki adresu IP i powtarzamy pingowanie z mniejszym adresem.
  • Wchodzimy w ustawienia adresu IP drukarki, ustawiamy na Ręczne i wpisjemy otrzymany adres IP w pole o tym samym tytule. Jeśli któraś rubryka ma cyfr mniej niż 3, dopisujemy NA JEJ POCZĄTKU zera, na przykład:

    Kod: Zaznacz cały

    10.0.0.82 -> 010.000.000.082
    Maska podsieci do znalezienia i przepisania z wydruku, również 3 cyfry na rubrykę!
    Brama domyślna -> jak wyżej.
  • Po zapisaniu zmian w drukarce restartujemy ją wyłącznikiem głównym.
  • Na każdym komputerze wchodzimy we właściwości drukarki, zakładka Porty. Tworzymy nowy port typu Standard TCP/IP Port, jako adres IP wpisujemy ten, który wpisywaliśmy w drukarce, a jako nazwę portu na przykład BIBL1: (ważny jest ten dwukropek na końcu!). Resztę opcji tworzenia pozostawiamy bez zmian, po utworzeniu portu upewniamy się, czy jest zaznaczony, potwierdzamy, zapisujemy w WDP/IPAT, i powtarzamy dla każdgo komputera.
  • Znany bug z niedziałającym skanerem, pojawia się wszędzie po wygaśnięciu dzierżawy DHCP, więc tutaj nie jest on tak istotny....
ŁSLhacker,
ŁSL Hackers Society

Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Dorota79, Google [Bot] i 19 gości