Teraz ja nie ogarniam, czy mam rozumieć, że przepisujesz stare papierowe kilka mieszanych do jednej nowej papierowej i jeszcze dodatkowo do komputera?Karolina pisze:Mario sprecyzuję: czy mogę nie prowadzić księgi papierowej, a jedynie drukować ją raz w roku pomimo tego, że nie mam wszystkich zbiorów jeszcze w komputerze? Piszę tu o starych zbiorach, a nie o nowych darach lub kupionych. Stan inwentarzowy i jego wartość nie będą się zgadzały przy porównaniu tych starych ksiąg i tej nowej tworzonej w komputerze
Mario, nie bardzo rozumiem. Nadaję tym pozycjom nowe numery w księgach inwentarzowych? Czy mogłabyś to opisać krok po kroku? Znam MOL-a, bo od lat na nim pracuję, ale nigdy nie miałem sytuacji takiej, jak teraz - komputeryzowanie starej biblioteki. Komputeryzowałem nowo powstałą bibliotekę gimnazjum i tam nie było takiego problemu.Maria pisze:... możesz wprowadzić ubytki na nowo do systemu pod nowymi numerami, pod opisem bibl. UBYTEK wprowadzasz ubytkowane wcześniej egzemplarze a potem hurtowo robisz z nich ubytki.
Wróć do „Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 11 gości