Witam Was raz jeszcze . I ja też jestem za tym , by pensum nauczyciela bibliotekarza było mniejsze , a jeśli jest to niemożliwe - niech nam troszkę zabiorą tych naszych obowiązków bibliotekarskich .
Podobały mi się słowa napisane tu przez Malkontent, ale ja dorzuciłabym - dopisała , czy napisała tak :
Żyjemy w czasach szybkiego , intensywnego rozwoju nauki i techniki. Wymienione zjawiska powodują ogromną zmienność zawodową, a to wymusza konieczność ustawicznego podnoszenia kwalifikacji zawodowych a często konieczność przekwalifikowania się.
Przed nami , nauczycielami bibliotekarzami , stawia się coraz to nowe zadania .
Wymaga się byśmy byli ludźmi komunikatywnymi , aktywnymi zawodowo , twórczymi i otwartymi na zmiany , posiadać umiejętności menadżerskie i odważnie głosić swoje poglądy . Mamy być innowatorami , efektywnie wykorzystującymi w swojej pracy różnorodne media i multimedia.
Nauczyciel bibliotekarz ma być osobą o szerokich horyzontach myślowych, znać podstawę programową, różnorodne programy nauczania i podręczniki obowiązujące w naszych szkołach , znać i stosować nowoczesne, aktywizujące metody nauczania, ma znać literaturę fachową i piękną.
Jako kompetentni nauczyciele bibliotekarze- w skomputeryzowanej bibliotece- mamy tworzyć wartościowy warsztat informacyjny (elektroniczne katalogi, kartoteki, umożliwić wykorzystanie encyklopedii, słowników i informatorów multimedialnych) .
Automatyzacja zbiorów bibliotecznych oraz dostęp do Internetu (wyszukiwanie informacji na określony temat, korzystanie z katalogów bibliotecznych na całym świecie, odwiedzanie galerii, muzeów, księgarni internetowych, czytanie prasy i czasopism w wersji elektronicznej itp) na pewno w dużym stopniu stworzy więcej możliwości i czasu na realizację edukacji czytelniczej i medialnej, pracę pedagogiczną, aktywny udział w sieciach bibliotecznych, stosowanie metod i form biblioterapii, organizację konkursów, wystaw, uroczystości itd.
Nasuwa się tylko jedno pytanie – kiedy i jak mamy to zrealizować przy niejednokrotnie jednoosobowej obsadzie , gdy niejednokrotnie w dalszym ciągu wysyła się nas na zastępstwa za nieobecnych nauczycieli , wciela w poczet komisji maturalnych , wysyła na wycieczki , a tym czasie Biblioteka Szkolna jest zamknięta .
---- I teraz dałabym słowa "Malkontent"]------
W związku ze zmieniającymi się zadaniami biblioteki szkolnej, nowymi obowiązkami nauczyciela bibliotekarza i brakiem jakichkolwiek norm regulujących naszą pracę prosimy o zajęcie się i zainteresowanie naszą grupą zawodową.
Wśród kadry nauczycielskiej , jesteśmy jedyną grupą , która nie ma jasno sprecyzowanych przepisów dotyczących norm zatrudnienia. Dochodzi do absurdów gdy bibliotekę liczącą kilkadziesiąt tysięcy zbiorów, z prawie 1000 uczniów, osobnymi czytelnią, wypożyczalnią i centrum multimedialnyym obsługuje jeden nauczyciel bibliotekarz .
Wszystkie prawa i przepisy ustala Organ Prowadzący w zależności od dobrej lub złej woli i istniejących finansów. Każdy nauczyciel w naszym kraju ma warunki pracy zapisane w Karcie Nauczyciela oprócz nas , nauczycieli bibliotekarzy zdanych na łaskę i niełaskę przełożonych .
I co Wy na to ??????